Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto milionera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
masło 1/2 kostki
cukier puder 2 łyżki
ciastka maślane 100 g
mleko skondensowane 1 puszka
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto milionera

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło i pokruszone ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, na złoty kolor.

Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 22.03.2013 23:45
rzeczywiście "bogate" ciasto, chętnie przygotuję :)
Katarzyna34 07.03.2013 10:15
znakomicie wygląda chętnie bym się skosiła
natalia.doradca 07.03.2013 09:06
ładnie wygląda i fajna nazwa
Ania321 07.03.2013 09:03
wygląda pysznie :)
kasienka23 07.03.2013 07:35
zjadłabym takie ciasto, wygląda znakomicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak