Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka z makiem bez jajek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
cukier 100 g
mleko 50 ml
masło 200 g
mak suchy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z makiem bez jajek

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy partiami przesianą mąkę, nie przestając wyrabiać ciasta. Do gładkiej masy dodajemy mleko i mak, mieszamy. Z ciasta robimy kulę ( troszkę się lepi) i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Wałkujemy ciasto, lekko podsypując mąką, na grubość około 3-4 mm (można jeszcze cieniej, ale wtedy wychodzą właśnie łamliwe i bardzo delikatne). Wykrawamy z ciasta dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 około 10 minut (w zależności od grubości ciasteczek).

Warto zaglądać do piekarnika, bo ciastka w jednej chwili mogą nam się zbyt mocno spiec. Moim zdaniem lepiej piec je minutkę krócej, niż o minutę za długo :D.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka chwilę (wystarczą 2-3 minutki) na blasze, aby stwardniały (zaraz po wyjęciu są bowiem mięciutkie i łamliwe). No i zajadamy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 02.01.2013 15:19
cudowne ciasteczka mniammmmmmm...
artur7 02.01.2013 11:57
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak