Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto waniliowe

mąka pszenna 160 g
masło lub margaryna 100 g
cukier waniliowy opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku szczypta

ciasto kakaowe

mąka pszenna 140 g
masło lub margaryna 100 g
kakao 20 g
cukier kryształ 50 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku szczypta

Porada

ciasteczka po wystygnieciu nabierając kruchosci. mozna je posypac cukrem pudrem

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne: skłądniki połaczyc ze sobą , zagnieść ciasto w kule i schłodzic w lodówce.Ciasto ciemne podobnie zagnieśc , i schłodzic. Kolejno oba ciasta rozwałkować na cienkie blaty( najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Żeby uzyskać spiralki należy położyć koloro ciasta ciemny na jasny , ale tak, żeby ten na dole był niecowiększy i miało co "zachodzić" na koniec zwijania. Złożone blaty zwinąć do uzyskania wałeczka i schować do zamrażarki
Krok 1 - Kruche ciasteczka  waniliowo-kakaowe foto
4
Zmrożony lecz dający sie kroić wałeczek kroić na plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez ok. 15- 20 minut.
Krok 2 - Kruche ciasteczka  waniliowo-kakaowe foto
5
Gotowe mozna posypac cukrem pudrem lecz niekonecznie.
Krok 3 - Kruche ciasteczka  waniliowo-kakaowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 23.10.2015 17:59
Kiedyś robiłam podobne, były pyszne:)
Justi2401 23.10.2015 16:53
Bardzo ładnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak