Kruche beziki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    35 dkg
  • smalec

    15 dkg
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • cukier puder

    10 dkg

Lukier

  • białka

    3 sztuki
  • cukier puder

    20 dkg
  • sok z cytryny

    1-2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z przesianej mąki, tłuszczu i cukru pudru zagniatamy ciasto.Zostawiamy w lodówce na pół godz. aby "odpoczęło". Następnie porcjami rozwałkowujemy na cienkie placki , wykrawamy małą foremką lub kieliszkiem krążki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder , na końcu sok z cytryny i nakładamy na ciastka . Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190*C) i pieczemy na złoty kolor ok. 10 min.
misia53
Lukier można posypać sezamem , posiekanymi orzeszkami lub czym kto woli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 17.02.2016 09:27
wyglądają cudownie.
gacopierz23 08.02.2016 19:03
ładne i smaczne
Madzik239 10.01.2016 12:15
Mniam..wyglądają super
IwonaKa 30.12.2015 17:24
świetne ciasteczka
Jagódka77 18.11.2015 07:30
fajnie wyglądają
Aneta41 03.11.2015 16:23
Smakowite ciasteczka!
MAR3STA 14.10.2015 20:06
fajne ciasteczka
Kuchenka 14.10.2015 18:59
świetne są :)
adelajda 14.10.2015 13:22
Pysznie wyglądają :)
anemon 14.10.2015 10:20
W smacznym stylu rozpoczęłaś sezon ciasteczkowy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat