Kruche babeczki z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    250 g
  • masła pokrojonego w kostkę

    150 g
  • soli szczypta

    do smaku
  • cukru pudru

    3 łyżki
  • mleka

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor, ostudzić.
Krem cytrynowy i owoce:
250 g serka homogenizowanego
100 g śmietany homogenizowanej
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Wymieszać dokładnie serek homogenizowany ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową. Nakładać do wystudzonych babeczek, ułożyć dodatki i posypać cukrem pudrem.
Udekorować owocami świeżymi np. truskawki, borówki, maliny oraz płatki czekoladowe, mięta, bita śmietana i cukier puder.
Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 30.09.2012 19:28
Super
caralajna 28.09.2012 13:14
uwielbiam
Wafelek2601 07.01.2012 09:41
pyszny deser
rakow2 19.05.2011 17:04
fajne babeczki
Krzysztof42 10.10.2010 15:02
lubię wszystkie babeczki
RenataZ-et 21.09.2010 10:23
Bardzo lubię kruche babeczki, idealne do kawki... :)
marzencia2007 20.09.2010 16:37
super
Lidia11 19.09.2010 20:22
lubię babeczki z owocami
IlonaAlbertos 17.09.2010 20:01
Narobiłaś mi ochoty na takie babeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat