Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, masa budyniowa

  • mleko

    500 ml
  • budyń

    1 opakowanie (toffi/śmietankowy)
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    200 gram

Dodatkowo

  • herbatniki

    350 gram
  • masa krówkowa

    400 gram
  • banan

    1 sztuka
  • sól

    1/3 łyżeczki

Ponadto

  • orzechy włoskie

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona foto
Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
(Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał "kożuszek".)
Krok 2 - Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona foto
Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Krok 3 - Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona foto
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.
Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 4 - Krówka z bananem bez pieczenia lekko solona foto
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.
Diana Rusiłowicz
Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:18
uwielbiam.
bietka 22.03.2018 12:34
Pyszne ciacho : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat