królik z kurkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt.
  • kurki

    250 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • miód pszczeli

    0,5 szklanki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • cebula biała

    1 szt.
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę królika podzielić na 6 części. Przygotować marynatę z miodu, oliwy, sosu sojowego i przypraw. Zalać nią królika i włożyc do lodówki. Marynować przez 2 doby. Po wyjęciu mięsa z marynaty, obsmażyć je z obu stron, a następnie dodać na patelnię resztę marynaty i trochę wody.
Dusić tak mięso przez ok 20 min. Po czym dodać do sosu podsmażone kurki z cebulą pokrojoną w piórka. Dusić tak jeszczcze razem ok. 40 min. Po tym czasie mięsko jest mięciutkie i pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena1110 02.08.2012 22:25
świetne
Rafał10 29.05.2012 15:08
PYCHOTKA! Uwielbiam smak potraw z królika! Po przepisie widać, że składniki się zgrywają... muszę wypróbować !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat