Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Królewski miodownik

4.7
(35)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Miodownik królewski najlepszy i sprawdzony przepis krok po kroku. Sprawdź jak przygotować idealnie gładką masę budyniową i upiec pyszne miodowe blaty. 

Składniki:

Ciasto miodowe:

mąka pszenna
2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko
4 łyżki
miód
5 łyżek
cukier
0,5 szklanki
margaryna
120 gramów
jajka duże
2 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Biszkopt:

jajka duże
4 sztuki
mąka tortowa
1 szklanka
cukier
3/4 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Masa budyniowa:

mleko 3,2%
2 szklanki
cukier
0,5 szklanki
margaryna
200 gramów
cukier wanilinowy
32 gramy
mąka pszenna
2 duże łyżki
mąka ziemniaczna
2 łyżki
olejek migdałowy
1-2 krople

Dodatkowo:

powidła śliwkowe
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Królewski miodownik

Miodownik królewski to jedno z tych ciast, które doczekało się wielu wersji i w każdej smakuje świetnie. Dzisiaj Wam przedstawiam mój przepis na miodownik królewski, z idealnie gładką masą budyniową, warstwą miodowego ciasta i biszkoptem. To wszystko przełożone powidłem i udekorowane polewą czekoladową. 

Dla mnie miodownik królewski to ciasto bez którego nie mogą się odbyć święta Bożego Narodzenia ;-) Dlatego co roku, go piekę i co roku znika w mig. Polecam przygotować z 1-2 dni wcześniej, aby miodowe blaty zmiękły. 

Kroki postępowania

1

Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę, wsypać cukier zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wymiary 29/35 wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 15 minut. Tak samo upiec drugie ciasto.

Krok 1 - Królewski miodownik foto
2

Biszkopt: Jajka zmiksować na białą puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas mieszając. Tak przygotowany biszkopt wylać do tej samej blaszki w której piekliśmy ciasto miodowe wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp 160 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Krok 2 - Królewski miodownik foto
3

Masa budyniowa: W części mleka rozrobić mikserem mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozrobiona mąkę, ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodać po łyżce zimnego budyniu kilka kropli olejku migdałowego i utrzeć puszysty krem.
Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyć połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.

Krok 3 - Królewski miodownik foto
4
Udekorować polewą czekoladową ciasto i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce wtedy placki miodowe zmiękną i ciasto nabiera charakteru.
Smacznego życzę:)))
Krok 4 - Królewski miodownik foto

Miodownik z masą grysikową, miodownik z kaszą manną, ciasta miodownik tradycyjny te i inne przepisy czekają na Ciebie w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 07.02.2014 09:22
Wow, po takim kawałku to już chyba bym nic więcej w siebie nie wcisnęła :) Super jest!!!
Monia 11.11.2013 17:53
Bardzo wysokie ciasto... jak na królewskie przystało, mniam :)
wyattearp 11.11.2013 17:27
zjadłabym takie ciacho
Poison1988 11.11.2013 14:36
królewska rozkosz podniebienia :)
kasienka23 11.11.2013 10:35
wygląda świetnie!
fotoviderek 11.11.2013 09:22
Pyszne ciacho :)
iziona 11.11.2013 08:40
Od jakiegos czasu chodzi za mną to ciasto, kiedyś robiłam je bardzo często
monisia1977 11.11.2013 08:05
super ciacho
miroslawa 11.11.2013 04:16
super ciasto, zabieram do ulubionych
Lis 11.11.2013 02:25
Wygląda tak apetycznie, że aż przez chwilkę zabrakło mi słów....
migotka28 10.11.2013 23:18
pięknie wygladają te warstwy
Mniam 10.11.2013 22:16
Ulubione ciasto mojej mamy. Twoje wygląda bardzo pięknie :)
Wiesława1 10.11.2013 22:13
przepyszny miodownik
Łucja 10.11.2013 22:11
wygląda po królewsku : )
mufinka79 10.11.2013 22:05
Pyszne ciasto. Pięknie podane :)
Gary Michy 10.11.2013 21:47
Bardzo pyszne ciasto, u mnie ,,króluje'' na święta :)
babeczka007 10.11.2013 21:35
pięknie się prezentuje !!
Konczi 10.11.2013 21:22
moje ulubione ciacho .. nie wiem czemu ale w okresie przedświątecznym zaczyna gościć u nas bardzo często
Kuchenka 10.11.2013 21:10
super ciasto
Małgorzata9 10.11.2013 21:09
rewelacyjne ciacho
IwonaDD 10.11.2013 20:56
wspaniały!!!!!!!!
V_kuchareczka 10.11.2013 20:55
wygląda bardzo apetycznie
gosia1988 10.11.2013 20:45
rewelacyjnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak