Przepis i sposób przygotowania na: Królewski miodownik
Miodownik królewski to jedno z tych ciast, które doczekało się wielu wersji i w każdej smakuje świetnie. Dzisiaj Wam przedstawiam mój przepis na miodownik królewski, z idealnie gładką masą budyniową, warstwą miodowego ciasta i biszkoptem. To wszystko przełożone powidłem i udekorowane polewą czekoladową.
Dla mnie miodownik królewski to ciasto bez którego nie mogą się odbyć święta Bożego Narodzenia ;-) Dlatego co roku, go piekę i co roku znika w mig. Polecam przygotować z 1-2 dni wcześniej, aby miodowe blaty zmiękły.
Kroki postępowania
Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę, wsypać cukier zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wymiary 29/35 wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 15 minut. Tak samo upiec drugie ciasto.
Biszkopt: Jajka zmiksować na białą puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej cały czas mieszając. Tak przygotowany biszkopt wylać do tej samej blaszki w której piekliśmy ciasto miodowe wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temp 160 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Masa budyniowa: W części mleka rozrobić mikserem mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozrobiona mąkę, ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodać po łyżce zimnego budyniu kilka kropli olejku migdałowego i utrzeć puszysty krem.
Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyć połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.
Smacznego życzę:)))