Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/2 szklanki
  • masło

    220-250 g
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1-2 łyżki

nadzienie

  • powidła śliwkowe

    1,5 l
  • mąka ziemniaczana

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników na stolnicy wyrabiamy szybko gładkie, kruche ciasto, które dzielimy na dwie części i odstawiamy na minimum godzinę do zamrażarki (ciasto możemy też wyrobić przy użyciu robota)
Po tym czasie pierwszą połowę ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- ciasto ma być lekko podpieczone i delikatnie zarumienione.Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę śliwkową.

Śliwki mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ostudzeniu, przed podaniem upieczone ciasto śliwkowe pudrujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 04.05.2016 18:01
pycha takie "swoje" ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat