Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/3 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 szklanki
masło 220-250 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1-2 łyżki

nadzienie

powidła śliwkowe 1,5 l
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami

Z podanych składników na stolnicy wyrabiamy szybko gładkie, kruche ciasto, które dzielimy na dwie części i odstawiamy na minimum godzinę do zamrażarki (ciasto możemy też wyrobić przy użyciu robota)
Po tym czasie pierwszą połowę ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- ciasto ma być lekko podpieczone i delikatnie zarumienione.Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę śliwkową.

Śliwki mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ostudzeniu, przed podaniem upieczone ciasto śliwkowe pudrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 04.05.2016 18:01
pycha takie "swoje" ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak