Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pyszny piernik staropolski

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Najlepszy piernik jaki w życiu jadłam, Nne przygotujemy go w kilka chwil, ponieważ wymaga on leżakowania przez 5 tygodni, następnie upieczony piernik ponownie musi leżakować przez 3-4 dni. Także ten rodzaj piernika musimy zaplanować sobie o wiele wcześniej, ale naprawdę warto.

Składniki:

ciasto: (blaszka 36/24,5):

mąka pszenna
1 kilograma
kostka masła
25 dag
miód
500 gramów
jaja
3 sztuki
cukier
1.5 szklanki
mleko
125 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
0.5 łyżeczek
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
80 gramów
Sklep Prymat

dodatkowo:

powidła śliwkowe
1 kilogramów
czekolada mleczna
100 gramów
mleko
4 łyżki
orzechy włoskie
2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny piernik staropolski

Masło, miód i cukier podgrzewamy na małej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, przyprawy do piernika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do emaliowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5 tygodni.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy blat pieczemy przez 15-20 min. w temp. 170 st.C Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy marmoladą lub powidłami. Ciasto równomiernie obciążyć i odstawić na 3-4 dni do skruszenia.

Do rondelka wlewamy mleko i łamiemy czekoladę, stawiamy na palnik o niskiej mocy i rozpuszczamy czekoladę. Polewę należy cały czas mieszać. Następnie polewamy wierzch piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak