Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada
35 dag -
rum
1 kieliszek -
kremówka
3/4 szklanki -
mleko
1 szklanka -
masło
1/5 kostki -
białko
2 szt -
cukier puder
1 szt -
biszkopty podłużne
24 szt
Przepis i sposób przygotowania Królewska baba
Kremówkę ubić, dodając po łyżce 1/3 szklanki cukru. białak ubic na sztywna pianę z dodatkiem pozostałego cukru. ostrożnie wymieszać kremówkę z pianą z białek. Dodać wystudzoną masę czekoladową.
Dno i boki wysokiej foremki obłożyć biszkoptami lekko zwilżonymi rumem z wodą. Wlac krem, wierzch przykryć biszkoptami. Wstawić do lodówki na 3 -4 godz.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zalać nią wyjęte z foremki ciasto.
Komentarze (4)