Królewska baba

Królewska baba

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada

    35 dag
  • rum

    1 kieliszek
  • kremówka

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1/5 kostki
  • białko

    2 szt
  • cukier puder

    1 szt
  • biszkopty podłużne

    24 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Królewska baba

25 dag czekolady, połamać do rondelka, umieścić w kąpieli wodnej i stopić. Mleko zagotować, gorące wlac do rozpuszczonej czekolady, dodać miękkie masło i wymieszać.
Kremówkę ubić, dodając po łyżce 1/3 szklanki cukru. białak ubic na sztywna pianę z dodatkiem pozostałego cukru. ostrożnie wymieszać kremówkę z pianą z białek. Dodać wystudzoną masę czekoladową.
Dno i boki wysokiej foremki obłożyć biszkoptami lekko zwilżonymi rumem z wodą. Wlac krem, wierzch przykryć biszkoptami. Wstawić do lodówki na 3 -4 godz.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zalać nią wyjęte z foremki ciasto.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Juleczka20 08.07.2011 19:21
skoro taka nazwa to musi być wyśmienita
malaczarna23 28.04.2011 17:08
super ta baba
Krzysztof42 27.10.2010 15:12
baba to jest coś! a jeszcze królewska...
aga130982 23.06.2010 09:41
coś wspaniałego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat