Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MIODWE

  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    2/3 kostki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna

    300 g może wiecej zależy od mąki
  • miód

    1 łyżka duża imbirowo-cynamonowego
  • cukier

    2 łyżki

Biszkopt;

  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki typ 450
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • wanilia

    1/2 szt ziarenka

MASA ;

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
CIASTO MIODOWE :
Z podanych składników zarabiamy ciasto jak zwykłe kruche, dzielimy na równe dwie połówki i wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
Następnie na dwóch identycznych foremkach, u mnie 27cmx36cm, wyłożonych papierem do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, można pomóc dłońmi. Pieczemy po 12-15 min w tem 180st. do zrumienienia się. Oba tak samo. Studzimy.
Krok 3 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitych dodajemy kolejno żółtka i wanilię.
Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem.
Dodajemy je lekko mieszając, pieczemy na takiej samej foremce do ciasta miodowe, przez ok 25-30 min w tem 180st.
Krok 4 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
MASA :
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nie umniejszamy ilości mleka !
Ja jedynie dosładzam według uznania.
Do ugotowanego, gorącego wkładamy margarynę, czekamy aż się rozpusci, miksujemy na gładką masę.
Krok 5 - Królewicz z miodem imbirowym i cynamownowym  foto
SKŁADANIE ;
Na I ciasto miodowe wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy budyniowej, powinno to już być gęste więc od razu czas na zimny biszkopt, na to druga połowa masy i II ciasto miodowe, lekko dociskamy i do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.10.2015 19:54
mmm jakie ładne :)
Poison1988 31.08.2015 08:05
Iście królewski deserek :) hihi
iziona 29.08.2015 18:43
Świetny te królewicz :)
Alex_M 29.08.2015 09:53
pyszne ciacho :)
Damiano 29.08.2015 07:28
fajne ciasto
bogusia 82 28.08.2015 22:18
piękne i smaczne ciasto:)
mysza75 28.08.2015 20:49
ale fajne i dobre ciacho
misia53 28.08.2015 20:26
iście królewskie ciasto
Beatris 28.08.2015 19:26
Ciasto wygląda niezwykle smakowicie:)
Małgorzata Pin 28.08.2015 18:39
Idealne, piękne i pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat