Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety wieprzowo cielęce z serem długo dojrzewającym
Z podanych składników robimy ciasto i pieczemy naleśniki bez tłuszczu mi wyszło ok 10szt .
Mięso:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, ja użyłam łopatki i pieczeniowego wołowego, dodajemy przyprawy, marchew, cebulę, lubczyk i seler i na wolnym ogniu gotujemy mięso do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce razem z marchewką, zieleniną i cebulą, jeśli potrzeba doprawiamy pieprzem i dolewamy bulionu by mięso było wilgotne , mieszamy .
Na każdy naleśnik kładziemy porcję mięsa, równo rozprowadzamy, a na środek kładziemy po kawałku sera żółtego , i zwijamy tworząc krokieta.
Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce, po czym smazymy na oleju do zrumienienia się .
Z pozostałego bulionu możemy zrobić barszcz, lub zamrozić na inny raz.