Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiet pieczarkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczark 1 kg
cebula biała 2 sztuki
masło do smażenia
jajko 2 sztuki
mleko 2 szklanki
woda 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiet pieczarkowy

* Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę, podobnie zrobić z cebulką.
* Cebulkę i pieczarki usmażyć na maśle, wymieszać i doprawić do smaku.
* Następnie wykonać klasyczne ciasto na naleśniki (ilość mąki w przepisie jest orientacyjna :) trzeba robić "na oko", konsystencja powinna być lejąca, ciasto także posolić.
* Usmażone naleśniki przekładać wcześniej wykonanym farszem i na chwilę pozostawić aby zachowały kształt i łatwiej się panierowały.
* każdy krokiet obtaczać w jajku oraz bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupkiej skórki.

Najprostsze krokiety, pyszne zarówno z barszczem jak i keczupem ;)
a pieczarki dostępne są cały rok :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.10.2013 11:25
Smaczne krokieciki, z takim farszem nie robiłam;)
Krzysztof15 03.10.2013 21:51
bardzo pyszny
6zer
6zer 03.10.2013 21:32
uwielbiam, tylko szkoda ze długo sie robi
ssylwiaa 03.10.2013 21:06
lubię takie ;)
Karolcia12 03.10.2013 20:31
fajny przepisik
iwi 03.10.2013 19:52
Smaczny krokiecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak