Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczark
1 kg -
cebula biała
2 sztuki -
masło do smażenia
-
jajko
2 sztuki -
mleko
2 szklanki -
woda
1 szklanka -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
olej do smażenia
-
mąka
2,5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Krokiet pieczarkowy
* Cebulkę i pieczarki usmażyć na maśle, wymieszać i doprawić do smaku.
* Następnie wykonać klasyczne ciasto na naleśniki (ilość mąki w przepisie jest orientacyjna :) trzeba robić "na oko", konsystencja powinna być lejąca, ciasto także posolić.
* Usmażone naleśniki przekładać wcześniej wykonanym farszem i na chwilę pozostawić aby zachowały kształt i łatwiej się panierowały.
* każdy krokiet obtaczać w jajku oraz bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupkiej skórki.
Najprostsze krokiety, pyszne zarówno z barszczem jak i keczupem ;)
a pieczarki dostępne są cały rok :)
Komentarze (6)