Krokiet pieczarkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczark

    1 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • masło do smażenia

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • mąka

    2,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę, podobnie zrobić z cebulką.
* Cebulkę i pieczarki usmażyć na maśle, wymieszać i doprawić do smaku.
* Następnie wykonać klasyczne ciasto na naleśniki (ilość mąki w przepisie jest orientacyjna :) trzeba robić "na oko", konsystencja powinna być lejąca, ciasto także posolić.
* Usmażone naleśniki przekładać wcześniej wykonanym farszem i na chwilę pozostawić aby zachowały kształt i łatwiej się panierowały.
* każdy krokiet obtaczać w jajku oraz bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupkiej skórki.

Najprostsze krokiety, pyszne zarówno z barszczem jak i keczupem ;)
a pieczarki dostępne są cały rok :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 04.10.2013 11:25
Smaczne krokieciki, z takim farszem nie robiłam;)
Krzysztof15 03.10.2013 21:51
bardzo pyszny
6zer 03.10.2013 21:32
uwielbiam, tylko szkoda ze długo sie robi
ssylwiaa 03.10.2013 21:06
lubię takie ;)
Karolcia12 03.10.2013 20:31
fajny przepisik
iwi 03.10.2013 19:52
Smaczny krokiecik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat