Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kringel po Polsku z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 900 g
mleko 400 g
drożdże 60 g
cukier 4 łyżki
olej 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 3
Nadzienie:
ser 250 g
cukier 3 łyżki
wiórki kokosowe 3 łyżki
jajko 1
mleko 2 łyzki
aromat cytrynowy
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kringel po Polsku z serem

Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.

Do sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.

Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 16.03.2013 22:34
bardzo pysznie wygląda
stokrotka 13.03.2013 23:40
ale pięknie wykonane
malaczarna23 06.02.2013 15:22
pycha!
Anna169Hosz 06.02.2013 09:15
Bardzo apetyczna drożdżowa kombinacja:)
Kasia35 06.02.2013 08:43
musi być smaczne - nie słyszałam o takiej nazwie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak