Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
3 sztuka -
Krewetki black tiger
8 sztuk -
łosoś wędzony
50 g -
sałata karbowana
3 liść -
chle pszenny
2 kromki -
majonez
3 łyżka -
czosnek ząbki
1 sztuka -
oliwa
6 łyżek -
sól i pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Krewetkowy tapas z jajkiem
Włóż 2 jajka do gotującej się wody na 8 minut.
Przygotuj chrupiące spody z chleba pszennego. Każdą kromkę podziel na 4 równe części. W misce roztrzep 1 jajko. Rozgrzej oliwę na patelni. Kawałki chleba maczaj w jajku i smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Ugotowane jajka podziel na ćwiartki. Łososia podziel na 8 części. Sałatę porwij na małe kawałki.
5Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż krewetki przez 2 minuty.
Na chrupiącym spodzie chlebowym układaj kolejno sałatę, jajko, majonez, łososia. W każdą krewetkę wbij wykałaczkę i dłuższym końcem nadziewaj na pozostałe składniki. Gotową przystawkę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Komentarze (9)