Krewetki z mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki królewskie

    400 g
  • mango

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • sok z limonki

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • roszponka

    70 g
  • młody szpinak

    70 g
  • posiekana dymka

    2 łyżki
  • oliwa

    6 łyżek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • imbir

    2cm sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do krewetek dodaj posiekany imbir, czosnek i papryczkę chilli i polej 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz sokiem z limonki. Oprósz solą i pieprzem i odłóż do lodówki na pół godziny.

Na talerzach ułóż roszponkę i szpinak. Obierz mango i pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i smaż mango. Po chwili dodaj krewetki z marynatą. Dodaj cukier trzcinowy. Całość smaż ok. 3 min.

Tuż przed podaniem roszponkę i szpinak skrop sokiem z cytryny i delikatnie oprósz solą (sałatę możesz również lekko skropić oliwą z oliwek). Usmażone krewetki z mango podawaj koniecznie na ciepło!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 22.07.2012 20:16
intrygująco :)
Kate131 01.07.2012 08:15
apetyczne
pigila 28.11.2011 23:57
super
Jolanta40 14.11.2011 19:52
mega apetyczne
Sarenka 29.05.2011 10:59
Swietne w kazdym calu :P
Jolanta40 15.05.2011 10:41
pięknie podane i wytworne danie
monika154 14.05.2011 17:54
wykwintne
kochanyptysiu 09.05.2011 22:38
genialnie podane
kate.500 15.04.2011 10:50
kapitalnie wyglądają, sposób podania super i zapewne smak również...
Misiabe 08.04.2011 00:43
Muszą byc pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat