Przepis i sposób przygotowania na: krewetki w sosie słodko-ostrym
Czosnek i papryczkę bez pestek posiekać, cebulę pokroić w kostkę zaś marchew i papryki w długie cienkie paski.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, następnie dodać oraz krewetki. Smażyć ok. 1 minuty, następnie wyjąć krewetki i odstawić na talerzyk.
Następnie na tę samą patelnie dodać papryki,marchew oraz cebulę (w razie potrzeby dodać jeszcze oleju). Całość smażyć ok.2-3 minuty.
Sos sojowy wymieszać z sok z cytryny, cukrem, ketchupem oraz sambal oelek.
Po upływie czasu dodać do warzyw krewetki oraz przygotowany sos. Następnie zagęścić sos mieszanką wody oraz mąki ziemniaczanej.
Jeśli sos zrobi się za gęsty dodać jeszcze wody.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem podawać np. z ryżem