Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 10 łyżek
laska wanilii 1 laska
masło lub margaryna 1,5 kostki
mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 bez cukru
ciasto francuskie 2 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki

Ciasta pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15-20 minut. (Ciasto bardzo wyrasta , po wystudzeniu delikatnie przyciskam ręką, żeby było niższe, będzie się kruszyć ale nie martwmy się w końcu to kremówka na cieście francuskim).

Masa: 3 szkl. mleka gotujemy z 10 łyżkami cukru. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż wydłubujemy ziarenka i dodajemy do reszty mleka (1 szkl.). Laske wrzucamy do mleka w garnku. Do szklanki mleka z wanilią wsypujemy budynie i mieszamy. Przed zagotowaniem się mleka usuwamy wanilię. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione budynie, gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń zostawiamy do wystudzenia.

Miękką margarynę ucieramy na puch, następnie porcjami dodajemy po łyżce zimnego budyniu – miksujemy.

Gotową masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim – delikatnie dociskając. Wkładamy o lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 05.02.2014 20:01
pyszności!!!
kriko 05.02.2014 19:30
oj paluszki lizać!!
DorotaZ 05.02.2014 18:44
Uwielbiam:) U Ciebie smakowicie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak