Krem z rukoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

krem

  • bulion drobiowy

    800 ml
  • rukola

    95 g
  • ziemniaki

    350 g ( obranych )
  • cebula biała

    1 duża
  • ząbki czosnku

    2-3
  • oliwa

    1 łyżka
  • ser pleśniowy niebieski

    1-2 plasterki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1/2 łyżeczki

do posypania

  • orzechy włoskie

    5-6 połówek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z rukoli foto
Cebulę grubo siekamy , czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i lekko przesmażamy cebulkę z czosnkiem.
Studzimy.
Połówki orzechów prażymy na suchej patelni.
Krok 2 - Krem z rukoli foto
Do gorącego bulionu drobiowego ( najlepiej własnego) dodajemy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaka ok. 20-30 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek niedźwiedzi, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Krem z rukoli foto
Rukolę płuczemy i lekko posiekaną wkładamy do blendera.
Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, ugotowane ziemniaki z częścią wywaru . Wszystko bardzo dokładnie blendujemy.
W miarę potrzeby dolewamy wywar.
Zblendowany krem podgrzewamy z odrobiną sera niebieskiego.
Przelewamy na talerz , dekorujemy orzechami i pokruszonym serem niebieskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 14.05.2016 09:35
pyszny krem
ben-ka 14.05.2016 09:12
Nie jadłam i nie robiłam, ale wygląda apetycznie.
Jolcia_90 14.05.2016 00:22
piękny kolor kremu :) Smak też musi być genialny :)
sezamek 13.05.2016 22:15
świetny krem, wybornie smakuje!
krokus 13.05.2016 22:12
wygląda apetycznie
Wiktoria29 13.05.2016 21:40
ciekawa propozycja
Konczi 13.05.2016 20:24
Wygląda bardzo apetycznie :)
benka 13.05.2016 19:03
Lubię rukolę, więc zupka by mi posmakowała :)
Urszula Świeca 13.05.2016 19:00
Świetny kremik.))
RenataZ-et 13.05.2016 17:22
świetna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat