Krem z porów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1,5 litr
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • masło

    3 łyżki
  • śmietana

    4 łyżki
  • majeranek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion -oczywiście warzywny- przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.

Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.

Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.

Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roksana1 19.09.2012 21:10
mniam:)
gusia1000 19.09.2012 12:59
Pycha.
Betka 19.09.2012 12:45
mmm super!;D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat