Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na bazyliowe lody
-
bazylia świeża
1 szklanka liści -
mleko 3,2%
150 ml -
śmietanka 36%
160 ml -
cukier
1 łyżka -
skórka z limonki
1/2 szt -
sól
1/2 łyżeczki -
żółtko jajek
2 szt
Składniki na krem z pomidorów
-
pomidory krojone z puszki
2 puszki -
papryka czerwona
1/2 szt -
cebula czerwona
3-4 szt -
imbir starty
1 łyżka -
ząbki czosnku
3-4 szt -
mleko kokosowe
165 ml -
papryczka chili
1/2 szt -
wywar warzywny
1 1/2 litra -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oliwa
2-3 łyżki
Składniki na pieczoną cieciorkę
-
cieciorka konserwowa
1/2 puszki -
Papryka słodka mielona Prymat
3 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej
2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przekładamy do misy robota i miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut często mieszając – ważne żeby nie zagotować!
Garnek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę przelewamy do miseczki i zamrażamy aż zgęstnieje. Następnie krem bazyliowy przekładamy do misy robota i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemniczka z zamknięciem i ponownie zamrażamy.
Lody bazyliowe wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie pieczonej cieciorki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciecierzycę płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy mieloną, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Cieciorkę posypujemy przyprawami i mieszamy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu z pomidorów:
Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i imbir. Wszystko zalewamy warzywnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą. Całość miksujemy na jednolity krem.
Zupę zdejmujemy z palnika.
Mleko kokosowe łączymy z odrobiną zupy, mieszamy żeby otrzymać jednolity płyn i wlewamy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Krem z pomidorów z imbirem podajemy z gałką bazyliowych lodów i pieczoną cieciorką.
Smacznego!
Komentarze (116)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (106)