Krem z pieczonej dyni na rosole drobiowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    2 l
  • dynia

    0,5 kg
  • oliwa

    do skropienia
  • sól

    do posypania
  • ziemniak

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obraną ze skory i pokrojoną w małe kostki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i posypać solą, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, aż zmięknie i się zrumieni. Następnie przełożyć do ciepłego bulionu, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż zmiękną. Całość zmiksować blenderem, wyjdzie bardzo gęsty i chudy krem, pełen witamin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.10.2013 08:28
bardzo dobra zupka
2milutka 29.09.2013 11:17
jakoś nie lubię dyni:(
sylwia_mc 29.09.2013 06:27
pyszna zupa, od 2 lat zakochana jestem w dyni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat