Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

KREM Z KUKURYDZY Z CHIPSAMI Z BURAKÓW

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kukurydza w puszce
1 puszka
ziemniaki
1 sztuka
ząbek czosnku
2 sztuki
chilli
1/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
śmietana 30%
1/2 szklanki
masło
2 łyżki
buraki czerwone
2 sztuki

bulion

marchew
1 sztuka
pietruszka
1/2 sztuki
seler korzeniowy
1/4 sztuki
por (biała część)
1 sztuka
woda
750 mililitrów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 ziarna
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: KREM Z KUKURYDZY Z CHIPSAMI Z BURAKÓW

Obrane warzywa kroję w kostkę. W garnku rozpuszczam łyżkę masła dodaję warzywa, szczyptę soli, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy. Duszę pod przykryciem 5-7 minut następnie zalewam wodą i gotuję 15 minut. W osobnym garnku na rozgrzanym maśle przesmażam krótko: posiekany czosnek z chilli, gałką muszkatołową i imbirem dodaję odsączoną kukurydzę i razem duszę 2-3 minuty. Następnie zalewam bulionem z warzywami (wcześniej wyciągając z niego liść i ziarna przypraw) dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości (ok 30 minut).
W czasie gotowania przygotowuję chipsy. Porządnie wyszorowane buraki kroję na 2-3 milimetrowe plasterki i obficie skrapiam oliwą, Układam na piekarnikowym ruszcie z wierzchu posypuję grubo mieloną solą morską. Piekę w 180 stopniach (gór-dół+termoobieg) przez 30-35 minut - pilnując żeby się nie przypaliły.

Gdy warzywa są już miękkie przekładam całość do blendera, dodaję śmietankę i miksuję na gładką masę. Podaję z chipsami buraczanymi posypane odrobiną świeżego tymianku.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.02.2015 22:29
zestaw mega apetyczny :)
Kolorowa 05.02.2015 20:13
Bardzo ciekawe danie ;)
Ola1984 05.02.2015 20:10
Ciekawe połączenie smaków.
Hrabina w kuchni 05.02.2015 19:49
Smacznie brzmi i tak też wygląda.
wyattearp 05.02.2015 18:12
może być pyszny
cukiereczek 05.02.2015 16:50
bardzo ciekawy przepis
Habibi 05.02.2015 16:06
Coś dla mnie :) Krem z kukurydzy bardzo lubię, buraczki pieczone także :)
Magda60 05.02.2015 14:13
swietna zupka
Kuchnia Marty 05.02.2015 12:59
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje!
Ania84 05.02.2015 12:56
super kolorek ma ta zupa
olkaaa 05.02.2015 12:47
ciekawy przepis
cooked 05.02.2015 12:33
musi być smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak