Krem truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twarożek

    25 dkg
  • białka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • truskawki

    40 dkg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki starannie opłukać, sparzyć na sicie wrzątkiem, obrać z szypułek, pozostawić do obeschnięcia. Oddzielić żółtka od białek, ubić sztywną pianę z białek. Utrzeć twarożek z cukrem i cukrem waniliowym. Odłożyć kilkanaście sztuk truskawek do przybrania, resztę dodać do masy i ucierać, aż będzie gładka, dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody, jak napęcznieje dodać trochę wrzącej wody, dobrze wymieszać i po odrobinie, stale ubijając trzepaczką, dodać do kremu. Ułożyć puszystą masę w szklanych miseczkach, przybrać całymi truskawkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 20.11.2011 12:00
super
aleksa123 17.11.2011 20:03
pycha
traktorek 19.11.2010 22:13
deeeesereeeek
RenataZ-et 07.11.2010 18:13
Aż by się zjadło taki smakołyk!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat