Krem cytrynowy z winogronami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    2 szt
  • skórka starta z cytryny

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    1/2 szkl
  • płatki migdałowe

    1 łyżka
  • winogrona czerwone

    150 g
  • winogrona białe

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona opłukac, osuszyc. Można poprzekrawac i wyjąc pestki. Kilka odłożyc do dekoracji. żelatynę namoczyc w soku z cytryny. Żelatynę rozpuścic podgrzewajac, przestudzic. Żółtka utrzec z cukrem i skórką startą z cytryny. Białka ubic na sztywną pianę. Żelatynę i pianę dodac do żółtek, delikatnie wymieszac. Pucharki w 1/4 napełnic kremem. Winogrona rozłożyc do pucharków, przykryc pozostałym kremem. Pucharki wstawic do lodówki na ok 3 godz. Śmientanę mocno ubic, płatki migdałowe uprażyc na patelni bez tłuszczu. Przed podaniem deser udekorowac bitą smietaną, winogronami i posypac płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat