Kotlety ziemniaczane z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    kilka łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyzki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy

  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    2 szt
  • olej

    3 łyzki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    kilka łyżeczek
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w wodzie z solą odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną wyrabiamy formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiano.. Pieczarki pokroić w paski, cebulę w pióra podsmażyć na oleju do miękkości. Dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawę uniwersalną i gotujemy około 10 minut doprawić:solą pieprzem. Do szklanki wlać 150 ml wody dodać śmietanę i 5 łyżek mąki pszennej wymieszać i zagęścić sos. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki świeżą lub suszoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat