Kotlety ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    5 dag
  • olej

    4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szklanki
  • ziemniaki ugotowane

    zmielone kg
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ziemniaków dodać obie mąki, cebulę zrumienioną na oleju, jajka, sól ziołową oraz pieprz i starannie wyrobić. Z tak przygotowanego ciasta na stolnicy uformować wałek średnicy 7 cm. Kroić na kawałki grubości około 2 cm i formować kotlety grubości około 1 cm. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sosami np.: pomidorowym, grzybowym lub cebulowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 01.11.2013 14:46
zdjęcie to chyba niekoniecznie od ziemniaczanych...
kotlet 20.03.2011 23:35
jeszcze takich nie próbowałem
szajba2 01.02.2011 16:01
lubię czasem zjeść dla odmiany takie kotlety
Babciagramolka 26.12.2010 08:56
A moze z grzybowym ? - marzenie
rakow2 21.10.2010 15:46
robię i lubię
Barbara55 17.09.2010 15:08
czasem takie robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat