Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z soczewicy i mięsa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica 300 g
mięso mielone 200 g
jajko 2 szt
cebula 50 g
bułka czerstwa 100 g
mleko 100 ml
olej 200 ml
Majeranek suszony Prymat
pieprz
sól

Porada

Soczewicę warto jest namoczyć przed gotowaniem ok. 10 min. Również gotujemy ją na wolnym ogniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy i mięsa

Gotujemy soczewicę 30-40 min. Po ugotowaniu studzimy ją i mielimy na maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na oleju, czerstwą bułkę moczymy w mleku. Do zmielonej soczewicy dodajemy mięso, cebulkę, odsączoną bułkę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Formujemy owalne kotlety obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak