Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlety z soczewicy i mięsa

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica
300 g
mięso mielone
200 g
jajko
2 szt
cebula
50 g
bułka czerstwa
100 g
mleko
100 ml
olej
200 ml
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat

Porada

Soczewicę warto jest namoczyć przed gotowaniem ok. 10 min. Również gotujemy ją na wolnym ogniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy i mięsa

Gotujemy soczewicę 30-40 min. Po ugotowaniu studzimy ją i mielimy na maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na oleju, czerstwą bułkę moczymy w mleku. Do zmielonej soczewicy dodajemy mięso, cebulkę, odsączoną bułkę, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Formujemy owalne kotlety obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak