Kotlety z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    pojedyncza
  • sól i pieprz

    do smaku
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cebula

  • pieczarki

    5 średnich
  • olej do smażenia

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety z pieczarkami foto
Z piersi z kurczaka wyciąć tłuszcz, umyć i osuszyć.Wyciąć 5-6 kotletów.Każdy oprószyć solą i pieprzem (z każdej strony). Odłożyć na 15 minut. Później obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 2 - Kotlety z pieczarkami foto
W międzyczasie przygotować pieczarki.Umyć, wyciąć brzydkie części.Zetrzeć na tarce.Cebulę obrać i pokroić.Dodać do pieczarek razem z solą i pieprzem, wymieszać.Gotować kilka minut.
Krok 3 - Kotlety z pieczarkami foto
Na patelni rozgrzać olej.Smażyć przygotowane wcześniej kotlety z piersi, po około 2 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Kotlety z pieczarkami foto
Po usmażeniu kotletów przełożyć je na blachę lub żaroodporne naczynie.Nałożyć pieczarki i zetrzeć ser.Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.170st i piec aż ser się rozpuści.Podawać wg. uznania, np. z ciemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat