Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z ciecierzycy z serem żółtym i suszonymi pomidorami
2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Ser żółty tarkujemy, a suszone pomidory kroimy w grubą kostkę.
4. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, starty ser żółty, pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sodę i przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, wędzoną paprykę, posiekaną kolendrę, mielony kumin oraz przyprawę do kebabu i szczyptę chili. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać do niej odrobinę wody lub oliwy z suszonych pomidorów.
5. Przygotowaną masę odstawiamy na 2 godziny do przegryzienia smaków. Po tym czasie z masy formujemy małe okrągłe kotleciki.
6. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane.
7. Usmażone kotleciki układamy na talerzu i do dekoracji posypujemy posiekaną natką pietruszki.