Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z ciecierzycy
Pyszne kotlety z ciecierzycy, z dodatkiem gotowanej marchewki i selera. Wśród składników jest jeszcze jajko i bułka tarta. Ciecierzyca i warzywa są doprawione sporą ilością przypraw, żeby danie miało smak. Takie kotlety z ciecierzycy są pożywnym daniem.
Kroki postępowania
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc*. Odlewamy wodę w której się moczyła. W garnku zagotowujemy świeżą wodę z solą i liśćmi laurowymi, wrzucamy namoczoną ciecierzycę. Gotujemy 1-1,5 godziny do miękkości. Osączamy.
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy obraną marchew i seler. Osączamy.
* Możesz pominąć ten krok i użyć ciecierzycy gotowanej z puszki lub słoika.
Marchew, seler i ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia albo blendujemy. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy bądź wyciskamy, dodajemy do masy. Następnie dodajemy jajo, kminek, gałkę, ziele angielskie, pieprz, sól i bułkę tartą. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy więcej bułki tartej. Składniki dokładnie wyrabiamy.