Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
makrela wędzona 1 szt
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
pieczarki 300 gram
oliwa 2 łyżki
rosół 300 ml
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i wyłożyć do dużej miski.
Krok 1 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto
2
Dodać dokładnie obraną z ości rybę.
Krok 2 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto
3
Dodać jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 3 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto
4
Wymieszać wszystkie składniki. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Formować kotleciki.
Krok 4 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto
5
Kłaść kotleciki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręczni papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto
6
Podawać z sosem pieczarkowym: pieczarki pokroić w plasterki, w rondlu podsmażyć na oliwie. Następnie zalać rosołem, przyprawić pieprzem, solą i papryką. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić mąką oraz dodać śmietanę i natkę pietruszki. Polać sosem gorące kotleciki.
Smacznego :)
Krok 6 - Kotleciki z makreli w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.03.2016 16:15
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak