Kotleciki z makaronu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    400 g ugotowanego
  • wędlina

    150 g
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • ser żółty

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • koperek

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 garście
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron kroimy na krótsze nitki. Wędlinę kroimy na plastry a potem w niedużą kostkę, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy ze sobą makaron, kukurydzę, wędlinę, żółty ser, bułkę tartą i rozmącone jajka. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i koperkiem. Jeśli jest za rzadka dosypujemy bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki (masę dobrze ugniatamy bo jeśli będzie za mało ugnieciona kotleciki podczas smażenia się rozpadną) i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy np z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 03.12.2016 20:41
Bardzo smaczny i chrupiący pomysł :)
pestka 18.09.2016 09:27
ciekawa propozycja
IZABELA29 17.09.2016 14:31
Fajnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat