Kotleciki mięsno-warzywne

Kotleciki mięsno-warzywne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    30 dag( z łopatki)
  • marchewka

    5 dag
  • pietruszka

    5 dag
  • seler korzeniowy

    2-3 dag
  • kapusta pekińska

    1-2 liście
  • por młody

    1 szt
  • jajko

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • bułka czerstwa

    0,5 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotleciki mięsno-warzywne

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Krok 2 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić 1 jajko.
Krok 3 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Por i kapustę pekińską, posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek.
Krok 4 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Masę mięsno-warzywną dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 6 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki, zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Krok 7 - Kotleciki mięsno-warzywne foto
Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat