Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dag
chleb tostowy 1 kromka
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek usiekany

Porada

Kotleciki mielone z jajkiem są oryginalne, bardzo smaczne i efektownie wyglądają. Gdy chcemy żeby żółtko było płynne należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z jajkiem

Kroki postępowania

1
Chleb tostowy zamoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa.
Krok 1 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
2
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić.
Krok 2 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
3
Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą, Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
4
Wszystko razem dokłądnie wymieszać.
Krok 4 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
5
Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 5 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
6
Dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm.
Krok 6 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
7
Wlać całe żółtko i troszkę białka.
Krok 7 - Kotleciki mielone z jajkiem foto
8
Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krok 8 - Kotleciki mielone z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 03.03.2015 12:08
super :D
Pani Domu 03.03.2015 09:20
bardzo fajnie wyglądają
Ewelina1991 03.03.2015 08:41
pysznie wygląda
Maridka19 03.03.2015 08:29
Ale smakowicie wygląda :)
zabcia117 03.03.2015 07:50
Pychotka :)
olkaaa 03.03.2015 07:30
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak