kotleciki cielęce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    40 dag
  • bułka

    1 sztuka
  • jajko

    1
  • pieprz

  • sól

  • Gałka muszkatołowa (odrobina)

  • olej

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw

  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • przyprawa myśliwska

  • curry

  • tłuszcz do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • zielona pietruszka

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie wyżyłować- zemleć. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, posiekaną zieleninę. Dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Rękami zwilżonymi wodą formować zgrabne kotlety, nieco je spłaszczać, obtaczać w tartej bułce, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, włożyć gałązkę pietruszki, przykryć trymać przez 10 minut na niewielkim ogniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika193 14.09.2011 16:59
lubię mięsko cielęce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat