Koszyczki na przekąskę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    370 gram
  • pomidory suszone Smak

    6 szt
  • śmietana 30%

    220 ml
  • jajko

    3 szt
  • oliwki czarne Smak

    20 szt
  • oliwki zielone Smak

    25 szt
  • ser bałkański

    10 dag
  • pomidory suszone z czosnkiem

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Szczypiorek cienki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Koszyczki na przekąskę foto
Szeroką szklanką wycianamy krążki z ciasta francuskiego i wykładamy nimi blachę na muffinki. Jeśli nie mamy blachy z nieprzywieralną powierzchnią, musimy ją uprzednio wysmarować np. olejem lub masłem.
Krok 2 - Koszyczki na przekąskę foto
Kilka oliwek odkładamy do dekoracji. Pozostałe kroimy w plasterki. Suszone pomidory siekamy w kostkę. Śmietanę miksujemy z jajkami i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Do masy śmietanowej dodajemy oliwki i suszone pomidory. Rozlewamy równomiernie do foremek wyłożonych ciastem francuskim.
Krok 3 - Koszyczki na przekąskę foto
Posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem bałkańskim.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Gdy babeczki wystygną, wyciągamy je z foremek. Przybieramy plasterkami oliwek. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 16.02.2013 21:10
bardzo ładne
Katarzyna/kate1980 08.02.2013 22:48
śliczne
wyattearp 29.01.2013 13:45
FAJNE
miszelka 29.01.2013 11:20
mmm pycha :)
BernadettaP 29.01.2013 11:00
Dziękuję i polecam :)
Alex_M 29.01.2013 10:05
swietny pomysl!
cukiereczek 29.01.2013 09:14
fajne
Beata61 29.01.2013 08:08
fajny pomysł z tymi koszyczkami i smaczne nadzienie :)
misia53 29.01.2013 07:57
świetne, dekoracyjne ,kolorowe chętnie się poczęstuję , tylko czarne oliwki zdejmę hihi...
Granita 29.01.2013 07:32
ale zgrabne i kolorowe:)Możnaby się nawet pokusić i zaserwować je na śniadanie;) lub zapakować do pracy i "pomaltretować" żołądki współpracowników...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat