Kostka orzechowa z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto -wymiar blachy 22cm/33cm

  • mąka pszenna

    4 szkalnki
  • margaryna

    1 1/2 kostki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • cukier waniliowy

    2 opakowania

Beza na ciasto

  • białko

    6 sztuk
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    0,5 szklanki

krem

  • mleko 3,2%

    0,5 litra
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • masło lub margaryna

    250 gram

dodatki

  • powidła śliwkowe

    2 słoiki po 400 g
  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki

polewa czekoladowa

  • margaryna

    150 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kakao

    3-4 łyżki
  • mleko 3,2%

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Składniki na ciasto zagniatamy.
Krok 2 - Kostka orzechowa z powidłami foto


Dzielimy na dwie części.
Krok 3 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Wykładamy ciastem obie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Krok 4 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Na każde ciasto wyłóż powidła.
Krok 5 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Posyp obficie posiekanymi orzechami obie blachy. Zostaw część orzechów do bezy.
Krok 6 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Beza: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodaj 0,5 szklanki cukru. Po ubiciu dodaj orzechy i wymieszaj.
Krok 7 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Wyłóż naszą beze na jeden spód ciasta i rozsmaruj.
Krok 8 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Ciasto z bezą pieczemy 35minut, a ciasto z powidłami 25minut w 180 stopniach. Pamiętaj aby nie zdejmować papier z ciasta z bezą ponieważ łatwiej się nam będzie kładło ciasto gdy będziemy je składać.
Krok 9 - Kostka orzechowa z powidłami foto
krem:
Odlej pół szklanki zimnego mleka i wymieszaj w nim składniki na budyń. Resztę mleka zagotuj i wlej mleko z mąkami i olejem. Mieszaj i pozostaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj z tłuszczem. Jeśli lubisz dużo kremu polecam podwoić składniki na budyń.
Krok 10 - Kostka orzechowa z powidłami foto


Po wystudzeniu ciasta wyłóż krem na ciasto z powidłami.
Krok 11 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Następnie na rozsmarowany krem połóż ciasto z bezą -tak aby beza była położona na krem.
Krok 12 - Kostka orzechowa z powidłami foto
W ten sposób mamy równe ciasto z wierzchu.
Krok 13 - Kostka orzechowa z powidłami foto
Polewa: wszystkie składniki zagotuj w garnku, lekko ostudź i polej ciasto. udekoruj dowolnie.
Marta Ryżek-Kalkowska
Ciasto najlepiej zrobić na dwa dni przed podaniem,ewentualnie można je skropić wodą smakową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 30.10.2014 23:03
Dziękuję :) Ciasto naprawdę godne zrobienia :)
Hrabina w kuchni 28.10.2014 22:27
Lubię takie smakołyki:)
caralajna 28.10.2014 18:11
wygląda fantastycznie
everay 28.10.2014 15:24
pycha :)
iziona 28.10.2014 14:47
Cudownie wygląda to ciasto
Kuchenka 28.10.2014 14:46
przepiękne i apetyczne ciasto zrobiłaś :)
Marta Ryżek-Kalkowska 28.10.2014 13:48
Bardzo wam dziękuje za miłe komentarze ,ale to ciasto zasłużyło na 5+ :) jest smaczne :)
monika141 28.10.2014 12:41
wygląda super
wyattearp 28.10.2014 12:26
ciasto n 5+ !!!!!!
Mniam 28.10.2014 11:41
Smak ciasta na pewno rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat