Kostka kokosowa - lamingtony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    450 g
  • cukier

    200 g
  • margaryna

    80 g
  • jajka

    2 szt
  • miód płynny

    3 łyżki
  • mleko

    3/4 szkl
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki kopiaste

Polewa

  • margaryna

    250 g
  • mleko

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • kakao

    4 łyżki

Do obtoczenia

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę. Polewa: Margarynę, mleko i cukier zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao. W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 26.12.2014 18:01
W sam raz na przekąskę :P
Ostra Na Słodko 25.12.2014 20:26
Wspomnienie dzieciństwa. Na weselach wyżerałam z każdego stołu :D hehehehe
Ola1984 24.12.2014 23:15
Fantastycznie wygląda :)
fotoviderek 23.12.2014 23:54
Rewelacja :)
Janina 23.12.2014 15:49
Smaczne ciasteczka;)
adelajda 23.12.2014 15:31
dobre kosteczki :)
Kluska_87 23.12.2014 15:25
uwielbiam je !
agnieszka214 23.12.2014 14:47
jak ja uwielbiam takie ciasteczka
Ola1young 23.12.2014 14:39
lubie taki deser
Pani Domu 23.12.2014 13:05
smaczne kosteczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat