Przepis i sposób przygotowania na: Kostka kokosowa - ambasador
2. Blaszkę o wymiarach 25x37 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
3. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksować. Do masy dodać też jogurt i cienką strużką wlać stopione masło. Delikatnie zmiksować. Wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
4. Ciasto po upieczeniu wyłożyć do góry nogami na suchą ściereczkę. Dzięki temu będzie bardziej płaskie. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.
5. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła.
6. Na blacie kuchennym rozłóż 2 papiery do pieczenia. Do miski wsyp wiórki kokosowe. Na patyczek nabijaj po kolei kwadraty ciasta i maczaj je w polewie, odczekaj chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsyp wiórkami. Odkładaj na papier, by polewa zastygła.