Korzenne witrażyki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • miód prawdziwy

    12 dag
  • masło

    8 dag
  • śmietana 30%

    100 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkwo

  • landrynki

    25-30 dag
  • Do posypania:

  • lukier biały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Korzenne witrażyki  foto
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści.
Krok 2 - Korzenne witrażyki  foto
Wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić.
Krok 3 - Korzenne witrażyki  foto
Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto.
Krok 4 - Korzenne witrażyki  foto
Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Korzenne witrażyki  foto
Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.

W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat