Kopytka z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,2 kg
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    1
  • soli

    szczypta
  • boczek wędzony

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki zmielić i dodać do nich szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wymieszać.
wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy około 2 cm.
Kroić skośne kluski i kłaść na wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia.
Boczek podsmażyć na tłuszczu.
Kopytka podawać na ciepło posypane boczkiem

Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 08.10.2013 17:14
bardzo lubię
halina17 08.10.2013 17:09
Lubię kopytka.
lara 08.10.2013 15:42
bardzo fajne!!
Kasia35 08.10.2013 15:23
to jest mój pomysł na dzisiejszy obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat