Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z białym serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 250 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
twaróg 400 gram
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z białym serem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia,przecisnąć przez praskę. Do miski dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Dodać rozgnieciony ser biały.
Krok 1 - Kopytka z białym serem foto
2
Zagnieść dość szybko ciasto.
Krok 2 - Kopytka z białym serem foto
3
Z ciasta formować wałeczki o śr. ok. 2 cm, spłaszczyć i wycinać ukośnie kopytka. Kopytka gotować kilka minut w dużej ilości osolonej wody. (proponuję ugotować 1-2 kopytka i sprawdzić czy się nie rozpadają – w razie potrzeby dodać więcej mąki) Podawać np. polane masełkiem i lekko oprószone cukrem.
Krok 3 - Kopytka z białym serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 05.05.2014 21:37
Moje ulubione ;)
mirosława4 05.05.2014 21:00
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak