Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z batatów sosem pomarańczowym z bazylią
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy wyrabiamy ciasto łącząc przeciśnięty przez praskę batat z jajkiem, mąką ziemniaczaną, delikatnie podsypując mąką jeśli ciasto bardzo się klei.
2. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczki, a następnie delikatnie spłaszczamy ciasto i kroimy na kawałki.
3. Gotujmy w osolonej wodzie około dwóch minut od wypłynięcia.
4. Do rondelka wlewamy syrop klonowy, następnie dodajemy pomarańcze, imbir, migdały, rodzynki, wlewamy sok z pomarańczy, likier i gotujemy kilka minut mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną połączoną z wodą i dokładnie mieszamy sos.
5. Tak przygotowane kopytka podajemy z sosem pomarańczowym i posypujemy bazylią.
Smacznego!