Kopytka z batatów sosem pomarańczowym z bazylią

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kopytka to uwielbiane przez wszystkich danie, które pamiętamy z dzieciństwa. Najczęściej nasze mamy i babcie przygotowywały je z sosem mięsnym, ale jest wielu zwolenników zajadania ich z rozpuszczonym masłem. Co jednak powiecie na nowoczesne podejście do przygotowania tradycyjnego dania? Kopytka z batatów zachwycą Was nie tylko pięknym kolorem ale również smakiem wzbogaconym sosem pomarańczowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kopytka:

  • bataty pieczone

    300 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Sos:

  • filety z dwóch pomarańczy

  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    1 szklanka
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • imbir marynowany

    1 łyżeczka
  • migdały prażone

    2 łyżki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • świeże liście bazylii

    posiekane
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 szklanki
  • likier pomarańczowy Cointreau

    50 ml
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicy wyrabiamy ciasto łącząc przeciśnięty przez praskę batat z jajkiem, mąką ziemniaczaną, delikatnie podsypując mąką jeśli ciasto bardzo się klei.

2. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczki, a następnie delikatnie spłaszczamy ciasto i kroimy na kawałki.

3. Gotujmy w osolonej wodzie około dwóch minut od wypłynięcia. 

4. Do rondelka wlewamy syrop klonowy, następnie dodajemy pomarańcze, imbir, migdały, rodzynki, wlewamy sok z pomarańczy, likier i gotujemy kilka minut mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną połączoną z wodą i dokładnie mieszamy sos.

5. Tak przygotowane kopytka podajemy z sosem pomarańczowym i posypujemy bazylią.   

Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat