Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka marchewkowe
Według uznania ziemniaki zmielić lub wycisnąć przez praskę.
Marchew ja pokroiłam na drobną kostkę ale można je zmielić tak jak ziemniaki tutaj kwestia jak kto woli:)
Marchew i ziemniaki łączymy razem dodając mąkę i całe jajko.
Z powstałego ciasta formuję "wałki" i lekko je "spłaszczam" aby nabrały odpowiedni kształt. Kroję kluseczki (kopytka).
Wrzucam je do wrzącej, osolonej wg uznania i dodatkiem oleju wody..
Należy pamiętać żeby zamieszać, bo mogą się przykleić do garnka.
Czas gotowania to około 5 minut od chwili wypłynięcia.
Gotowe posypałam drobno pokrojonym koperkiem oczywiście mogą być posypane pietruszką, bazylią wg uznania i upodobania;)
Propozycja podania to kopytka z mięsem ciemnym sosem i ugotowaną kapustą :) SMACZNEGO