Kopytka dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • dynia

    25 dag( warzonej po oczyszczeniu)
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • masło

    do polania kopytek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarysiaB 25.06.2017 18:42
fajny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat