Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
jaja 2 sztuki
sól 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
1. Wstawiamy wodę z solą do ugotowania kopytek, aby już wrzała kiedy będą pokrojone. Ziemniaki rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Dodajemy mąkę, jaja i zagniatamy ciasto. Ciasto lekko lepi się do rąk, ale nie dosypujmy więcej mąki. Dzięki temu kopytka będą delikatne i rozpływające się w ustach.
Krok 1 - Kopytka foto
2
2. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy wałeczek.
Krok 2 - Kopytka foto
3
3. Wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy ukośnie w kopytka. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię (około 2 minuty).
Krok 3 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 26.02.2015 20:28
na pewno są pyszne
irenka 15.02.2015 20:10
pycha,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak