Kopytka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • jajko

    2 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Gdy przestygną, przepuścić je przez praskę. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę, zrobić w środku dołek, wbić do niego jajka i przesiać mąkę. Jak najszybciej zagnieść. Podzielić ciasto nożem na sześć równych kawałków. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć wałeczki z ciasta, lekko spłaszczyć i pokroić ukośne kopytka. Wrzucać partiami , mieszać, aż woda ponownie się zagotuje. Gotować kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gottrina 11.11.2013 12:00
smaczny pomysł na obiad
Magula 11.11.2013 09:02
zjadłabym takie
Aga-25 11.11.2013 08:02
lubię takie coś
Agnieszka-87-25 11.11.2013 07:54
pychota obiadek
Zdzisław 11.11.2013 00:11
smakuje mi ta potrawa
gusia1000 11.11.2013 00:04
Lubię je jeść.
iwi 11.11.2013 00:03
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat