Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Konfitura z owoców dzikiej róży

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dzika róża
1,20 kg
cukier
1,20 kg
sok z cytryny
1/3 szklanki
woda zimna
2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z owoców dzikiej róży

Z każdego owocu, odciąć końcówki, przekroić na pół, usunąć nasiona i włoski. Najlepiej robić to malutką łyżeczką.
Oczyszczone owoce, zalać zimną wodą, dokładnie umyć z wszystkich pozostałości.
Zagotować wodę z połową cukru ( 60 dkg). Dodać owoce gotować około 15 minut, odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie wyjąć owoce, do płynu dodać resztę cukru i sok z cytryny zagotować.
Włożyć owoce gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji syropu, mieszając delikatnie żeby się nie przypaliło.
Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych, małych słoiczków.
Słoiczki odstawić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 28.09.2014 14:27
pyszna i zdrowa,bardzo lubię
Alex_M 28.09.2014 11:42
uwielbiam! :)
mirosława4 28.09.2014 11:34
takiej jeszcze nie robiłam jestem ciekawa smaku tej konfitury
kloruś 28.09.2014 09:53
bardzo lubię taka konfiturę za jej niezwykły smak... niestety obrabianie owoców jest strasznie pracochłonne
Motorek 28.09.2014 09:14
Z pewnością będą pyszne
ben-ka 28.09.2014 08:22
Fajnie mieć takie zapasy....
Renata9 28.09.2014 08:09
pyszna konfiturka
krokus 28.09.2014 00:58
najlepsza do pączków
RenataZ-et 27.09.2014 23:19
Bardzo pracochłonna ale wspaniała.
agnieszka214 27.09.2014 21:19
smacznie wyglada
pestka 27.09.2014 20:23
bardzo smaczna konfitura

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak